Stemwijzer

Wegwijzer van kiezend Nederland

Resultaat

De StemWijzer is dé tool waarmee u uw politieke voorkeur test. Wij hopen dat de miljoenen gebruikers veel plezier gaan beleven aan deze StemWijzer.

Facts

De StemWijzer is de drukst bezochte website van Nederland in verkiezingstijd

 • Voorafgaand aan de Provinciale Staten-verkiezingen van 2019 vulden 2.4 miljoen Nederlanders de StemWijzer in. Dat is ruim 2 keer zoveel als 4 jaar geleden tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen.
 • Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 is de StemWijzer door 44 gemeentes ingezet en zijn de StemWijzers meer dan 1 miljoen keer gebruikt. (bron)
 • 6.8 miljoen Nederlanders vulden de StemWijzer in voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. (bron)
 • Voorafgaand aan de Provinciale Staten-verkiezingen van 2015 gebruikten ruim 1.2 miljoen Nederlanders de StemWijzer voor stemhulp.
 • Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 vulden bijna 5 miljoen gebruikers de StemWijzer in (bron)
 • De StemWijzer wordt op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau ingezet. De tool wordt daarnaast op Europees niveau én internationaal ingezet.
stemwijzer-mockup
Opdracht

Vernieuw de StemWijzer voor een optimale user experience

In 2012 heeft Slik de StemWijzer - in samenwerking met ProDemos - ontwikkeld. In de jaren daarna heeft ProDemos met veel succes de tool ingezet voor verschillende landelijke en gemeentelijke verkiezingen. In de tussentijd is het internetgebruik aanzienlijk veranderd en zagen we volop mogelijkheden om de StemWijzer te verbeteren op, met name, gebruiksvriendelijkheid. In 2017 was het zover: tijd voor een upgrade! Een upgrade met het oog op verbeteringen in usability met als doelstelling dat iedere Nederlander, ongeacht welke leeftijd, op ieder device de StemWijzer als hulptool kan gebruiken om zijn of haar politieke voorkeur te testen.

Ontdek welke partij bij u past en waaróm

Op 6 februari 2017 was de officiële lancering van de vernieuwde StemWijzer. De maanden erna testten miljoenen Nederlanders hun politieke voorkeur via de StemWijzer om vervolgens op 15 maart 2017 hun stem uit te brengen.

De maanden voor de verkiezingen van 2017 stonden bij Slik in het teken van het ontwerpen, onderzoeken en bouwen van de nieuwe StemWijzer. Het resultaat: een vernieuwde StemWijzer die op verschillende beeldformaten, voor iedere Nederlander, een perfecte user experience neerzet.

stemwijzer-mockup-2

Het webdesign van de StemWijzer is nu zo ingericht dat bezoekers makkelijk hun mening vergelijken met die van de partijen. Daardoor ontdekt u niet alleen welke partij bij u past, maar ook waaróm.

Binnen de vernieuwde StemWijzer hebben bezoekers de mogelijkheid:

 • hun politieke voorkeur te testen aan de hand van 30 stellingen met daarbij 3 antwoordopties;
 • aan te geven welke onderwerpen u extra belangrijk vindt. Dit wordt meegewogen in het resultaat;
 • aan te geven welke partijen meegenomen dienen te worden in het resultaat, zodat dit ook meegewogen kan worden;
 • hun mening te vergelijken met de mening van de partijen. Per vraag is het mogelijk om de mening van de de partijen, inclusief toelichting, te raadplegen;
 • te bekijken hoeveel procent van de Nederlanders die de StemWijzer hebben ingevuld het eens of oneens is met de stellingen.

Met behulp van de voortgangsindicator krijgen bezoekers inzicht in de hoe ver ze zijn met het invullen van de StemWijzer. Voor bezoekers met een visuele beperking is een toegankelijke verzie beschikbaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van een aangepaste lay-out.

Wij werken al jarenlang met Slik samen aan diverse projecten. Slik houdt het altijd simpel en eenvoudig, denkt heel goed mee in het format van onze tools en daarbij klopt het technisch ook als een bus, dat is bijzonder. Ik kan Slik van harte aanraden.
Jochum de Graaf - Projectleider bij ProDemos
Aanpak

Iteratieve projectaanpak met gebruikersonderzoek

Bij Slik prefereren we een iteratieve projectaanpak met tussentijdse gebruikersonderzoeken bij ieder project. Daarbij is de betrokkenheid van de opdrachtgever van net zo groot belang als onze input. De samenwerking was voor de Stemwijzer bijzonder goed en dat merk je direct in het eindresultaat

Onze aanpak geeft ons de mogelijkheid om nieuwe inzichten, die we valideren met behulp van gebruikersonderzoeken, te verwerken en het eindproduct in fases te optimaliseren. Tijdens de ontwikkeling van de StemWijzer hebben we in enkele sessies de onderzoekspersonen uitgebreid opdrachten laten uitvoeren. Het was daarbij van belang dat de doelgroep, heel Nederland, zo breed mogelijk werd ‘getest’ én de opdrachtgever bij de onderzoeken aanwezig was.

De inzichten die we hebben opgedaan, hebben beiden – Slik én ProDemos – de ogen geopend. Daar waar we de eerste ontwerpen op basis van vooronderzoek, aannames en gut feeling waren uitgewerkt, hebben we tijdens de onderzoeken geweldige inzichten gekregen die mede verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Een eindresultaat waar iedere Nederlander, van elke leeftijd, goed mee overweg kan.

stemwijzer-mockup-3

Wij werken met gelijkgestemden in alle soorten organisaties.

Heeft u interesse om met ons te werken aan een website, webapplicatie? Leg uw plan aan ons voor, en we denk graag met u mee.