Kandidatenwijzer

De stemwijzer voor de Stadsdeelcommissie verkiezing A'dam

Resultaat

Amsterdammers maken kennis met de kandidaten van de gebiedscommissies via de KandidatenWijzer. Dé StemWijzer voor de verkiezingen van de Stadsdeelcommissie van Gemeente Amsterdam.

kandidatenwijzer-mockup

In opdracht en innige samenwerking met ProDemos heeft internetbureau Slik de KandidatenWijzer ontwikkeld voor de Gemeente Amsterdam. Een tool waarmee Amsterdammers kennis maken met de verkiesbare kandidaten van de 22 gebiedscommissies.

Met behulp van de stellingen komen inwoners van Amsterdam erachter welke kandidaten aansluiten bij de wensen van de kiezer. Met behulp van de KandidatenWijzer heeft Amsterdam hiermee een tool in handen waarmee inwoners van Amsterdam een beter overwogen keuze kunnen maken in het stemhokje.

kandidatenwijzer-mockup-2
De vraag

Maak een KandidatenWijzer voor de Stadsdeelcommissie verkiezingen in A’dam

Ontwikkel een breed inzetbare tool waarmee we kiezers ondersteuning bieden bij verkiezingen van commissies en andere politieke organen. Een tool waarbij we verkiesbare kandidaten presenteren aan de kiezers, zodat zij via deze weg kennis kunnen maken met de kandidaten. De KandidatenWijzer wordt specifiek ingezet tijdens de verkiezingen van de Stadsdeelcommissie van de Gemeente Amsterdam op 21 maart 2018. Hoofddoel: de bewoners van Gemeente Amsterdam kennis laten maken met de kandidaten van de stadsdeelcommissies binnen de gemeente.

Wij werken al jarenlang met Slik samen aan diverse projecten. Slik maakt alles mooi en eenvoudig, terwijl het technisch ook klopt als een bus, en dat is bijzonder. Ik kan Slik van harte aanraden.
Jochum de Graaf - Projectleider bij ProDemos
Features

Een algoritme op basis van rating stars

In 4 stappen, waaronder het rangschikken van kwesties en het waarderen van uitspraken, helpt de KandidatenWijzer inwoners van Amsterdam een beter overwogen keuze te maken tijdens de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie. De KandidatenWijzer bevat onder meer de volgende features:

  • Met behulp van een interactieve kaart - en de mogelijkheid om de stadsdelen in een lijst te tonen - kiezen gebruikers hun woongebied.
  • Na het kiezen van het woongebied toont de KandidatenWijzer een overzicht van de verkiesbare kandidaten in het betreffende woongebied.
  • Het waarderen van uitspraken van kandidaten weegt mee in het stemadvies. Aan de hand van de rating stars geven kiezers aan welke uitspraak, in welke mate aanspreekt.
  • Gebruikers rangschikken kwesties op volgorde van belangrijkheid met behulp van drag and drop
  • Het rangschikken in combinatie met het waarderen van de uitspraken, zorgen samen voor een goed onderbouwd stemadvies. Met behulp van kandidatenfilter verfijnen bezoekers hun keuze.
  • De KandidatenWijzer is vanzelfsprekend responsive en schaalt mee met de grootte van verschillende devices.
kandidatenwijzer-mockup-3
Aanpak

Iteratieve projectaanpak met gebruikersonderzoek

ProDemos en Slik kennen elkaar al langer dan vandaag. Onze jarenlange ervaring met de StemWijzer bracht ons samen voor de ontwikkeling van de KandidatenWijzer. Ook voor dit project werkten we volgens een iteratieve aanpak, zodat we nieuwe inzichten tussentijds kunnen verwerken en het eindproduct optimaliseren in fases.

Tijdens het uitwerken van de wireframes en het vormgeven van de designs is goed nagedacht over een slimme aanpak voor wat betreft de realisatie. Denk daarbij aan keuzes met betrekking tot het aantal gebieden. Hoe kunnen we alle Amsterdammers via de KandidatenWijzer kennis laten maken met de kandidaten binnen hún stadsdeelcommissie. We hebben namelijk te maken met 22 gebieden, met ieder hun eigen kandidaten en content, die we via één tool willen aanbieden. Om dit mogelijk te maken hebben we gebruik gemaakt van onder andere JSON en JQuery. Met behulp van een JSON file hebben wij de grote hoeveelheid content vlekkeloos in de tool kunnen plaatsen.

Vanzelfsprekend is de KandidatenWijzer ontwikkeld volgens de laatste technieken. Lekker futureproof en daarmee in de toekomst inzetbaar voor andere verkiezingsdoeleinden. Om ook de gebruikers van verouderde browsers tegemoet te komen is de KandidatenWijzer specifiek geschikt gemaakt voor IE10.

Wij werken met gelijkgestemden in alle soorten organisaties.

Heb je interesse om met ons te werken aan een website, webapplicatie? Leg jouw plan aan ons voor, en we denken graag met je mee.