StamcelWijzer

Ontdek wat stamceldonatie is en of jij stamceldonor kan en wil worden.

Resultaat

In samenwerking met Matchis - het Nederlands centrum voor stamceldonoren - ontwierp en realiseerde Slik de StamcelWijzer. Een tool waarin je ontdekt wat stamceldonatie is en of jij stamceldonor kan en wil worden.

original-asia-thumbnail
Uitdaging

Maak een wijzer die mensen informeert en helpt in hun afweging stamceldonor te worden.

Weet jij wat stamceldonatie inhoudt? Hoe gaat het in zijn werk? Kan je er écht een leven mee redden? Veel mensen hebben er wel van gehoord, maar weten niet precies wat het inhoudt. Matchis - het Nederlands centrum voor stamceldonoren - heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt om het aantal donoren van 50.000 naar ruim 290.000 te laten stijgen. Mede dankzij persoonlijke verhalen van patiënten en donoren. Daarnaast blijkt dat het voor veel mensen belangrijk is om eerst te weten wat stamceldonatie exact inhoudt, voordat ze daadwerkelijk overgaan tot donatie. Stamceldonor wordt je namelijk niet zomaar.

En daar komt de ontwikkeling van de StamcelWijzer om de hoek kijken - waarbij onze ervaring met het maken van de Stemwijzer waardevol bleek. Wanneer je de StamcelWijzer - ontworpen en gebouwd door Slik - raadpleegt doorloop je 20 vragen. Een deel van de vragen informeert voornamelijk over wat stamceldonatie nu eigenlijk inhoudt en zorgt ervoor dat jij jouw kennis over het onderwerp bijspijkert. Ook worden er vragen gesteld om erachter te komen of jij stamceldonor wil of kan worden. Bij iedere vraag is extra uitleg beschikbaar om je verder in te lezen in het onderwerp.

Bekijk hieronder de promotievideo van Matchis met ambassadeur Ferdi Stofmeel.
Gebruikersonderzoek

Waardevolle inzichten dankzij usability tests

Slik ontwierp de StamcelWijzer. Aan de hand van een gebruikersonderzoek na de ontwerpfase en een gebruikersonderzoek na de ontwikkelfase hebben we waardevolle inzichten opgedaan. Vragen zoals:

  • hoe ervaart de gebruiker de hoeveelheid vragen?
  • en de verschillende vraagstellingen?
  • zijn alle teksten begrijpelijk voor de verschillende doelgroepen?
  • vinden de bezoekers de buttons voor extra uitleg goed terug?

kwamen daarbij aan bod. Tijdens beide onderzoeken hebben één onderzoeker en twee stakeholders gedurende 45 minuten opdrachten gegeven en vragen gesteld aan 5 respondenten die representatief zijn voor de doelgroep. Dankzij de ongezouten mening van de 5 testpersonen gedurende het eerste onderzoek hebben wij het ontwerp verbeterd en heeft Matchis de inhoudelijke content aangepast. Na de ontwikkelfase is het tweede gebruikersonderzoek uitgevoerd. Features werden getest en inhoudelijke content getoetst. Het eindresultaat: een StamcelWijzer die voor iedereen begrijpelijk is en lekker werkt.

Techniek

Interface ontwikkelt met Vue.js

De StamcelWijzer is - mede vanwege zijn dynamische en interactieve karakter - gerealiseerd met vue.js. Vue.js is een open-source JavaScript-framework waarmee we gebruikersinterfaces ontwikkelen. De StamcelWijzer ondersteunt de gebruikelijke browsers op desktop, tablet en mobiel en is vanzelfsprekend responsive en volgens het mobile-first principe ontworpen en gebouwd. Privacy staat hoog in het vaandel bij de StamcelWijzer. Er wordt op geen enkele manier gegevens met de server uitgewisseld en wanneer je de StamcelWijzer start wordt deze in één keer ingeladen door de browser. Op deze manier wordt de privacy geborgd en is er zelfs geen cookiebanner nodig.

original-asia-thumbnail
Opdrachtgever

Onderdeel van de massamediale campagne voor het werven van stamceldonoren.

Stichting Matchis zet zich in voor patiënten met leukemie of andere ernstige bloedaandoeningen die met een stamceltransplantatie de kans krijgen om te overleven. Matchis zorgt ervoor dat patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk een passende donor krijgen. En dat begint met het werven van stamceldonoren.

Vanaf september 2019 startte de nieuwe landelijke massamediale campagne om stamceldonatie onder de aandacht te brengen. Het uiteindelijk doel daarvan is natuurlijk het werven van meer stamceldonoren. Want, het lukt nog steeds niet om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. Dus doe de StamcelWijzer en ontdek of jij een leven kan redden.

Wij werken met gelijkgestemden in alle soorten organisaties.

Heb je interesse om met ons te werken aan een website, webapplicatie? Leg jouw plan aan ons voor, en we denken graag met je mee.