StemmenTracker

Check hoe politieke partijen gestemd hebben in de afgelopen kabinetsperiode

Opdrachtgever

In samenwerking met ProDemos - Huis voor Democratie en rechtsstaat - ontwierp en realiseerde Slik de nieuwe StemmenTracker. Een tool waarmee u - ook buiten verkiezingstijd - test waar u staat in het politieke spectrum.

stemtracker-mockup
Uitdaging

Maak een volledig vernieuwe StemmenTracker

Met de StemmenTracker biedt ProDemos een tool waarmee iedere Nederlander - ook buiten verkiezingstijd - kan testen waar ze staan in het politieke spectrum. Uw eigen standpunten vergelijkt u met het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer. Bij de StemmenTracker draait het niet om de verkiezingsbeloftes, maar om het stemgedrag van politieke partijen in de afgelopen kabinetsperiode. Zie het als een ‘omgekeerde StemWijzer’.

De oude StemmenTracker dateerde uit 2009, dus hoog tijd voor vernieuwing. De uitdaging: ontwerp, test en bouw een volledig vernieuwde StemmenTracker met een optimale user experience die iedere Nederlander aanspreekt en makkelijk is in gebruik.
NB: Slik maakte in 2009 de voorloper van de nieuwe StemmenTracker. Met die ervaring op zak en de techniek van nu kan het alleen maar beter!

stemtracker-mockup
Uitdaging

Focus en functionaliteit

Onderscheidend van de StemWijzer en herkenbaar ProDemos. Dat was het uitgangspunt voor de ontwerpronde van de nieuwe StemmenTracker. Het ontwerp sluit daarom aan bij de uitstraling van ProDemos en is gebaseerd op de - dankzij het gebruikersonderzoek zeer versimpelde - halve cirkelvorm waarin de zetels in de Tweede Kamer zijn opgesteld.

De StemmenTracker bestaat uit stellingen die worden geselecteerd op basis van de aandacht voor beslissingen van de Tweede Kamer in de media. Bij iedere stelling kunt u:

  • zien of en wanneer een motie of wetsvoorstel is aangenomen of afgewezen;
  • aangeven of u voor of tegen de stelling bent (of de stelling overslaan);
  • een interactieve weergave van de kamerverdeling raadplegen;
  • meer informatie omtrent de stelling lezen;
  • een toelichting raadplegen over het standpunt van iedere partij afzonderlijk; en
  • een tooltip aanklikken om de definitie van moeilijke woorden te raadplegen.

Voor gebruikers is het op dit punt van groot belang dat zij zich kunnen focussen en concentreren op de inhoud. Precies op datzelfde moment herbergt de StemmenTracker enorm veel functionaliteit. Hier zit een mooie ontwerpuitdaging: het huisvesten van alle functionaliteiten en ervoor zorgen dat bezoekers hun weg goed kunnen blijven vinden. Daarbij willen we het aantal calls zoveel mogelijk beperken en ondertussen een goede perfomance leveren. Na het doorlopen van alle stellingen.

Gebruikersonderzoek

Waardevolle inzichten dankzij usability test

ProDemos zet zich in voor het uitleggen van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat voor invloed u zelf kunt uitoefenen in uw gemeente, de waterschappen, de provincie, in Nederland en Europa. Samen met ProDemos ontwikkelde Slik eerder de StemWijzer, PartijenWijzer en de KandidatenWijzer.

Met deze projecten in het portfolio heeft Slik heel wat bruikbare ux-lessen op zak. Ook met die ervaring zijn usability tests nog steeds aan te raden om aannames te valideren. Vooral als we te maken hebben met zo’n diverse doelgroep. Binnen dit project is er uitvoerig gebruikersonderzoek geweest na de ontwerpfase.

Eén onderzoeker en twee stakeholders hebben gedurende 30-45 minuten opdrachten gegeven en vragen gesteld aan de respondenten die representatief zijn voor de doelgroep. Waardevolle inzichting leidden tot sterke verbeteringen in het design en waardevolle toevoegingen zoals bijvoorbeeld de tooltip die bij moeilijke woorden wordt geboden.

stemtracker-mockup
Techniek

Intuïtieve StemmenTracker

De StemmenTracker is ontwikkeld volgens de laatste technieken en is - vanwege zijn dynamische en interactieve karakter - gerealiseerd met Vue.js. Het Javascript framework dat hier naadloos bij aansluit. Met behulp van een JSON file hebben wij de grote hoeveelheid content vlekkeloos in de tool kunnen plaatsen. De StemmenTracker is responsive en ondersteunt de gebruikelijke browsers op desktop, tablet en mobiel. Om ook de gebruikers van verouderde browsers tegemoet te komen is de StemmenTracker specifiek geschikt gemaakt voor IE10.

Wij werken met gelijkgestemden in alle soorten organisaties.

Heb je interesse om met ons te werken aan een website, webapplicatie? Leg jouw plan aan ons voor, en we denken graag met je mee.