Kieswijzer van Den Haag Centraal

De stemwijzer voor kiezend Den Haag

Opdrachtgever

In samenwerking met Den Haag Centraal - hét kwaliteitsmedium van Den Haag - maakte Slik een kieswijzer speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

dhc-mockup-1

Den Haag Centraal is een wekelijkse krant speciaal voor Hagenezen. Of is het nou Hagenaar? Als Rotterdammers hebben wij daar geen kaas van gegeten, maar dankzij dit project weten we het nu: oorspronkelijk woonden Hagenaren op zand en Hagenezen op veen. Inmiddels is die scheidingslijn zo vervaagd dat de term in Den Haag tegenwoordig anders uitgelegd wordt:

als je geboren en getogen bent in Den Haag dan mag je jezelf Hagenees noemen. Ben je ergens anders geboren en later in Den haag komen wonen? Dan mag je jezelf Hagenaar noemen. Maar goed, terug naar de DHC kieswijzer. Slik ontwierp en bouwde de kieswijzer om inwoners van Den haag te ondersteunen in het maken van hun stemkeuze.

dhc-mockup-2
Diepgang

Het kwaliteitsmedium van de Haagse stad

Den Haag Centraal is een lokaal Haags weekblad en is hét kwaliteitsmedium van Den Haag. DHC wordt gemaakt en geschreven door professionele Haagse journalisten die zich richten op het vertonen van het belangrijkste nieuws, waarbij betrouwbaarheid, diepgang en originaliteit de basis vormgen. De journalisten van DHC zien hun journalistieke rol als een bijdrage aan een vrije, democratische en inclusieve samenleving. Vanuit deze waarden streven zij naar hoogwaardige, onderscheidende en toegankelijke journalistiek. En daar past een eigen kieswijzer natuurlijk perfect bij. Inwoners van Den Haag testen dit jaar hun politieke voorkeur in de gemeenteraad in hun eigen DHC kieswijzer. De stemwijzer van Den Haag centraal is nét anders dan de klassieker. Deze wijzer is niet gebaseerd op de verkiezingsprogramma's, maar op de keuzes die partijen de afgelopen vier jaar hebben gemaakt. Gebruikers vergelijken hun politieke voorkeuren met het stemgedrag van de partijen.

dhc-mockup-3
Hoe het werkt

Hulpmiddel voor politieke doeleinden

De stemwijzer is ingericht om de bewoners van Den Haag te ondersteunen met het maken van hun keuze voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is andere koek dan de landelijke verkiezingen. Dit jaar start het stadsbestuur van Den Haag bijvoorbeeld een proef met themastemmen: kiezers krijgen de mogelijkheid een aantal onderwerpen te kiezen uit de wijken waarin zij wonen. Met deze informatie op zak weet het stadsbestuur welke onderwerpen inwoners het belangrijkste vinden en bepalen aan de hand hiervan de prioriteiten. Dit initiatief is onderdeel van ‘gooi die luiken open’ van fractievoorzitter Richard de Mos. Hierbij worden manieren besproken om inwoners meer betrokken te laten zijn bij het beleid en de gemeenteraadsverkiezingen. Niet dat we dat hebben meegenomen in de DHC kieswijzer. Dat is een mooie voor de volgende verkiezingen ;P. De DHC kieswijzer kijkt nu vooral naar de keuzes die partijen de afgelopen vier jaar hebben gemaakt. Het werkt als volgt:

  • Op het eerste scherm van de website zie je een overzicht van de deelnemende partijen met informatie over mogelijke verschuivingen en partijen die wellicht niet deelnemen.
  • Bij elke stelling zie je wanneer er over dit onderwerp is gestemd en wat de uitslag van de stemming was. Elke stelling is gebaseerd op een raadsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders óf op een motie, amendement of initiatiefvoorstel van raadsleden.
  • Bij iedere stelling is uitleg over het onderwerp om gebruikers te ondersteunen met informatie.
  • Wanneer de stemwijzer is afgerond, krijgt de gebruiker een overzicht van een top 3. Deze top 3 bestaat uit partijen die het beste aansluiten bij de mening en standpunten van de gebruiker. Daarnaast is er een overzicht van de overige deelnemende partijen met een korte omschrijving van elke partij.

Techniek

Intuïtieve kieswijzer voor stemmend Den Haag

Met deze stemwijzer helpt Den Haag Centraal de inwoners van de gemeente Den Haag met het maken van een goed onderbouwde keuze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De DHC kieswijzer is volgens de laatste technieken ontwikkeld met Vue.js. De kieswijzer is vanzelfsprekend responsive en ondersteunt de gebruikelijke browsers op desktop, tablet en mobiel.

Wij werken met gelijkgestemden in alle soorten organisaties.

Heb je interesse om met ons te werken aan een website, webapplicatie? Leg jouw plan aan ons voor, en we denken graag met je mee.