Wij werken met gelijkgestemden in alle soorten organisaties.
Heb je interesse om met ons te werken aan een website, webapplicatie? Leg jouw plan aan ons voor, en we denken graag met je mee.
Check jouw kansen op een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) in diverse branches.
In samenwerking met Justis - onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en dé screeningsautoriteit van Nederland - ontwikkelde Slik de VOG-check. Een tool waarmee jij je kansen op een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in verschillende branches checkt.
Ben je weleens aangehouden door de politie voor het ontbreken van uw fietslamp en denk je dat dit van invloed is op je kansen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)? Dan heb jij het mis. Met de VOG-check wil Justis eventuele misverstanden over de werking van de VOG-screening voorkomen en het begrip VOG verhogen.
Ben jij - of jouw cliënt - weleens in aanraking geweest met justitie en heb je een strafblad? Juist dan is de VOG-check interessant. Jongeren en volwassenen met een strafblad denken - vaak ten onrechte - dat zij geen VOG krijgen. Strafbare feiten hoeven je niet altijd te blijven achtervolgen, er is altijd een kans op een VOG. De VOG-check geeft een eerste indicatie van de kansen op een VOG in verschillende branches.
Heb je geen strafblad? Dan ben je binnen 3 vragen door de VOG-check heen. Vult iemand met een strafblad de VOG-check in, dan is het een ander verhaal. Om een goede indicatie te kunnen geven van de kansen op een VOG in verschillende branches volgt er een reeks vragen. Zoals: wat staat er op jouw strafblad en welke straf heb je gekregen? Wanneer is de straf gegeven en hoe lang de straf duurde? Dit zijn vragen die iemand zonder strafblad op gut feeling in kan vullen tijdens een gebruikersonderzoek. Maar.. is de datum en duur van een straf wel zo makkelijk in te vullen door iemand met een strafblad?
Reden te meer om voor het uitvoeren van usertests een plek op te zoeken waar onze doelgroep zit: de gevangenis. Via ons netwerk regelden we een testlocatie bij een justitiële jeugdinrichting voor kwalitatieve user-tests met 3 gedetineerden en 2 begeleiders.
Met het prototype van het ontwerp op zak hebben één onderzoeker, onze designer en twee aanwezigen van Justis iedere testpersoon opdrachten gegeven en vragen gesteld. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat testpersonen met een strafblad bij een specifieke vraag volledig vastliepen en verschillende terminilogie niet duidelijk was. Met deze feedback is het ontwerp verbeterd en heeft Justis de inhoudelijke content aangescherpt.
Na de bouwfase is een tweede gebruikersonderzoek uitgevoerd. Het eindresultaat: een tool waarin iedere gebruiker op een snelle en gebruiksvriendelijke manier kan checken hoeveel kans hij of zij maakt op een VOG.
Omdat we de VOG-check in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de afzender helder dient te zijn, voldoet de tool aan de randvoorwaarden van de Rijkshuisstijl. Op deze manier is het voor de gebruiker direct duidelijk dat de tool een initiatief is van de overheid en zet daarmee een betrouwbaar karakter neer.
Daarnaast is er extra aandacht besteed om te voldoen aan de wettelijke regels voor digitale toegankelijkheid. Oftewel: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Dit zijn richtlijnen om ervoor te zorgen dat ook gebruikers met een beperking de VOG-check goed kunnen doorlopen.
Ooit over nagedacht hoe bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking gebruik maken van online tools? Met behulp van screenreaders en de tabfunctie van hun toetsenbord navigeren zij door de verschillende onderdelen van een pagina. Dat betekent dat de code hierin moet voorzien. Overigens niet alleen de code, ook de vormgeving - denk aan contrast en lettertype - en de teksten moeten aan de eisen voor digitale toegankelijkheid voldoen. De VOG-check is dan ook uitgebreid getest door een testpersoon met een visuele beperking.
De VOG-check is volledig mobile-first ontworpen en gebouwd, is dus responsive en ondersteunt de gebruikelijke browsers op desktop, tablet en mobiel. De VOG-check is gerealiseerd met HTML, CSS3 (BEM), TypeScript en vue.js: een open-source JavaScript-framework waarmee we gebruikersinterfaces ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld ook voor de StamcelWijzer. Wanneer je de VOG-check start wordt deze in één keer ingeladen door de browser. Er wordt op geen enkele manier gegevens uitgewisseld met de server.
Voor de het verzamelen van statistieken is er een integratie gemaakt met Matamo (voorheen Piwik). Matamo wordt ingezet om op een veilige manier bezoekersstatistieken te meten. Matamo is een open source programma die draait op een eigen server, wat ervoor zorgt dat Justis de bezoekersdata in eigen beheer heeft en onder controle. Hiermee wordt de privacy van het gebruik van de VOG-check gewaarborgd, de gegevens worden niet verzonden naar derden.