janneke-avatar

Voorjaarsschoonmaak! Haal eens de bezem door uw site (met checklist)

Je zou het bijna vergeten, maar het is eindelijk lente! Lekker de tuin snoeien, het vloerkleed flink in de sop zetten, kuchend of niet. En nu u toch de tijd heeft: wat dacht u van uw website? Pak nu uw kans en bereid u voor op het moment dat alles weer op volle toeren gaat draaien. Maak van uw site geen digitaal stofnest en vink samen met ons die checklist af.

Okselfris design

Soms is design tijdloos. Maar veel vaker voelt een website in 2020 toch een beetje 2015 aan. Kan uw huisstijl misschien een kleine lift hebben? Het opfrissen van het kleurenschema (zie mezz.nl) of het vervangen van dat gedateerde standaard-font (dag Open Sans, hallo Inter) kan zomaar een quick win zijn.

Bent u nog trots op uw website? En sluit uw website nog aan bij uw marketingcampagnes? Als uw antwoord ‘Nee’ is, dan is het tijd voor de digitale swiffer.

Ramen open, achterdeurtjes dicht

Fijn hoor, die frisse wind door uw website. Maar vergeet de digitale achterdeurtjes niet dicht te houden! Met het verstrijken van de tijd worden goede voornemens om de website veilig te houden - zoals bijvoorbeeld het kiezen van moeilijke wachtwoorden en het bijwerken van plugins - wel eens vergeten.

Het is alweer 2 lentes geleden dat de nieuwe AVG-wetgeving van kracht ging. Wat toen nieuw was, is nu de norm. De boetes die worden uitgedeeld zijn niet mals. Een goed moment dus om uw - destijds vol energie opgestelde - verwerkingsregister af te stoffen en uw cookielijst bij te werken. Uitzoektip: hoe zorgt u ervoor dat u zo min mogelijk cookies plaatst en toch de meeste data in Google Analytics krijgt?

SEO in het sopje

Het afgelopen jaar zijn er duizenden kleine en grote wijzigingen doorgevoerd in het zoekalgoritme van ‘s werelds grootste zoekmachine. Heeft u goed in de smiezen wat de updates ‘Bert’ en ‘Maverick’ voor uw rankings heeft gedaan? Die landingpagina’s waarin 148 keer uw belangrijkste keyword is verstopt, geef die maar eens een geurig SEO-sopje.

Meten is niet zweten

Sommige punten uit de checklist zijn makkelijk, andere wat minder. Maar wat u ook doet: meet het. Alleen dan weet u of wat u doet, effect heeft. Het moeilijkste daaraan is: weten wát u wilt meten. Zet die Key Performance Indicatoren (KPI’s) eens op een rijtje. Begin eens met 4 getallen. Hou die getallen vanaf nu religieus bij. Een helder licht van alwetendheid zal schijnen als de lentezon na een frisse bui.

Vink vogeltje op een tak

De checklist van 2020

Nu de natuur zijn welverdiende rust krijgt, genieten de vinken alle vrijheid van de wereld. Maar met de vinkjes uit deze checklist krijgt u hopelijk ook wat meer rust in uw organisatie.

  • Open alle pagina’s van uw website. Lees ze. Werk alle tekst bij die is ingehaald door de tijd.
  • Open een paar pagina’s op uw mobiel. Is de mobiele versie beter dan de desktop, of een slap aftreksel? Tijd voor actie.
  • Controleer de PageSpeed van uw website. Zo snel vindt Google dat uw website is. Lager dan 80 op desktop? Volg de tips van Google op.
  • Voer 5 termen waarop u gevonden wil worden in op Google. Staat uw website op ieder woord in de top 3? Niks meer aan doen. Lager? Kijk hoe de sites boven je het beter doen. Meer pro? Bekijk wat SEMrush te melden heeft.
  • Bedenk wat u wilt dat uw site oplevert. Leads, aanmeldingen, of directe omzet. Weet u altijd wat dat getal is? Meten is weten. Denk erover na hoe u dat wel meet en hoe u dat getal iedere dag in zicht houdt.
  • Mailings zijn nog steeds supereffectief. Bedenk een creatieve mailing en gooi die bezem eens door uw mailinglist. Liever 100 verse contacten dan 1000 oude contacten die u nooit aanspreekt.
  • Check of uw Privacy Statement en Algemene Voorwaarden overal goed worden gelinkt en of ze nog actueel zijn.
  • Controleer of uw website gegevens vastlegt en of uw verwerkingsregister nog klopt. Het is verplicht om een lijst te hebben waar en hoe u persoonsgegevens vastlegt.
  • Als u dan toch met uw verwerkingsregister bezig bent: ruim de persoonsgegevens die u niet meer mag opslaan volgens die lijst direct op. Heerlijk lenteklusje.

Lenteschoonmaakploeg Slik

Ons team van 17 digitale interieurverzorgers boent en wast dat het een lieve lust is. Wij doen werkelijk niks liever en zijn ook tijdens de coronacrisis gewoon up en running. Mogen wij uw website ontdoen van digitaal spinrag en weer laten blinken?

Icoontje van envelopMail, icoontje van telefoonbel of Icoontje van whatsappwhatsapp ons.

Janneke Avatar

De online wereld beter maken. Dat is de passie van Janneke. Enthousiast, creatief en doordacht. Als webconsultant werkt ze graag mee aan het ontwikkelen van websites en webapplicaties die er supermooi uitzien, vooral lekker werken en ons leven nét iets makkelijker maken.