Janneke Avatar

Webflow VS WordPress

We experimenteren graag met nieuwe tools voor het maken van websites. Soms zijn we enthousiast, vaak keuren we ze af en passeren de tools stilletjes de revu. Met Webflow was het anders. Liefde op het eerste gezicht en dat willen we van de daken schreeuwen. Onze designers kunnen namelijk helemaal los met een maatwerk webdesign in Webflow zónder developer. En de code? Die ziet er ook nog eens goed uit.

Webflow is - net als WordPress - een Content Management System (CMS) waarmee je je website beheert. Het grote verschil zit hem in dat je voor Webflow geen developer nodig hebt en je dus tegen een lager budget een website kunt laten maken.

WordPress VS Webflow
WordPress is momenteel het meest populaire CMS wereldwijd. Het is niet voor niets dat wij onze maatwerk websites met WordPress maken. Maatwerk, omdat we ervan overtuigd zijn dat elke website een design verdient dat aansluit bij de strategie en de identiteit van een organisatie.

Vervolgens maken we een lekker gebruiksvriendelijke WordPress-omgeving. Met behulp van de plugin ACF (Advanced Custom Fields) veranderen wij de editor van Wordpress van één tekstveld tot een flexibel indeelbaar grid van flexible blocks. Dit maakt een custom-thema breed inzetbaar en de site in z’n geheel makkelijk uitbreidbaar. Bij deze aanpak kunnen we absoluut niet zonder developer.

Demo ACF

Met Webflow kunnen we wél zonder developer. Webflow biedt namelijk de mogelijkheid om een maatwerk webdesign te maken in Webflow zelf. Dat betekent dat je de beschikking krijgt over een unieke website die aansluit bij wat je als organisatie wil uitstralen. Dat sluit mooi aan bij de visie van Slik. En omdat de code die gegenereerd wordt zo goed is, hebben wij geen developer meer nodig tijdens het project. En dat zorgt voor een aanzienlijk lagere investering.

Waar concurrenten van Webflow - zoals Squarespace, Shopify en de standaard templates van WordPress - falen op robuuste code, komt Webflow met code, zoals we dat zelf ook zouden schrijven. De code (HTML/CSS) die gegenereerd wordt in Webflow voldoet namelijk ook aan de W3C-standaarden. De kwaliteit van code is super belangrijk voor de vindbaarheid, veiligheid en snelheid (performance) van je website. Dit is voor ons dan ook de doorslaggevende factor om groot fan te worden en zijn ervan overtuigd dat Webflow het beste alternatief is voor WordPress.

Demo webflow

Keuzestress
Ben jij je momenteel aan het oriënteren en heb je keuzestress? Hieronder hebben we onze afwegingen voor je op een rijtje gezet. Een concrete checklist voor het maken van een goed onderbouwde keuze:

WordPress
Webflow
Design
Onze designers maken een maatwerk design dat aansluit bij de strategie en de identiteit van een organisatie
Onze designers maken een maatwerk design dat aansluit bij de strategie en de identiteit van een organisatie
code
Onze developers schrijven code die voldoet aan de W3C-standaarden en desgewenst aan digitale toegankelijkheid (WCAG). Code van Slik is semantisch veilig, snel en ingericht voor zoekmachines.
De code van Webflow voldoet aan de W3C-standaarden en doet niet onder aan de code van Slik.
Content Management System (CMS)
Wijzigingen via een WordPress-omgeving gaan via het WordPress- dashboard en page-editors.
Bij Webflow kun je aanpassingen direct op bestaande pagina’s doorvoeren met drag and drop. What you see is what you get.
Maatwerk en koppelingen
Altijd mogelijk. WordPress biedt oneindig veel plugins en beschikt over een REST-API, waarmee koppelingen met externe software gemaakt kunnen worden.
Beperkt mogelijk. Webflow is een meer gesloten platform dat maatwerk lastiger maakt.
Webshop
Complexe plugin. WordPress biedt een uitgebreide - vrij complexe - ecommerce plugin: WooCommerce. Deze plugin bevat alle benodigde functionaliteit.
Wil je een webshop in Webflow? Dan zijn betalingen met iDeal (nog) niet mogelijk. We raden aan een combinatie te maken met Snipcart.
SEO
Goed. Het optimaliseren van pagina’s voor Google gaat gemakkelijk via een plugin. Wij gebruiken daarvoor Yoast SEO.
Goed. Via Webflow is het mogelijk om pagina’s te optimaliseren voor Google via SEO Settings. Vergelijkbaar met Yoast SEO, maar iets beknopter.
Budget
De investering van het project ligt hoger, omdat we altijd een designer én een developer nodig hebben voor een maatwerk website.
De investering van het project ligt lager, omdat we alleen een designer nodig hebben die direct in Webflow ontwerpt.
Houdbaarheid
De houdbaarheid van een maatwerk WordPress website via Slik is minimaal 5 jaar.
We schatten de houdbaarheid van een Webflow-website in op +/- 2 jaar.
Hosting & onderhoud
Vanaf €44 p/mnd (bij Slik)
Vanaf $16 p/mnd (bij Webflow)

De keuze voor het maken van je website met WordPress of Webflow hangt vooral af van de hoeveelheid maatwerk het project verlangt. WordPress kan daarmee complexere vraagstukken aan, zoals bijvoorbeeld de wens voor grote databases, een redactionele workflow, complex mediabeheer of Multisite - waarbij meerdere sites binnen 1 WordPress-omgeving beheersbaar zijn. Je mag ons altijd bellen om samen te kijken wat het beste past bij jouw plannen.

Gratis remote workshop

Loop je rond met een idee voor een project? Of weet je precies wat je wilt, maar niet wat het kost om het te ontwikkelen? Wij denken met je mee. Meld je aan voor een gratis remote workshop met onze senior ontwerpers en developers. Gratis, vrijblijvend én veilig.

Icoontje van envelopMail, icoontje van telefoonbel of Icoontje van whatsappwhatsapp ons.

Janneke Avatar

De online wereld beter maken. Dat is de passie van Janneke. Enthousiast, creatief en doordacht. Als webconsultant werkt ze graag mee aan het ontwikkelen van websites en webapplicaties die er supermooi uitzien, vooral lekker werken en ons leven nét iets makkelijker maken.