Annica Avatar

Webflow voor en nadelen

In de wereld van webdesign en -ontwikkeling is een toenemende belangstelling voor no-code platforms, met Webflow als een van de koplopers. Deze trend is niet verrassend, gezien de efficiëntie en toegankelijkheid die no-code biedt: je hebt minder technici nodig om een website te bouwen. Slik zet Webflow graag in voor websites die er mooi uit moeten, zonder dat ze al te ingewikkeld hoeven te zijn.

In Webflow vind je twee belangrijke werkgebieden: de Designer en de Editor. De Designer is waar de magie gebeurt en de Editor is waar je wijzigingen in de content (tekst en afbeeldingen) kunt doorvoeren. Met de jaren ervaring die we inmiddels hebben opgebouwd met Webflow zetten we eens de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

De voordelen van Webflow

  • Webflow kent geen beperkingen in vormgeving. Waar ander site builders zoals Wix en Squarespace duidelijk kiezen om bestaande sjablonen aan te bieden, kun je met Webflow from scratch een website bouwen zoals jij het wilt.
  • Met Webflow maak je echt eenvoudig animaties. De animaties die je maakt kunnen zo ingewikkeld zijn als je zelf wilt, wat in ten opzichte van eh, non-no-code omgevingen een enorme tijdsbesparing oplevert.
  • Webflow University, de handleiding van Webflow, is goed gevuld met veel videomateriaal dat ook nog eens supergrappig is.
  • Waar de Designer-omgeving er nog behoorlijk uitdagend uit kan zien, is de omgeving waarin klanten hun content beheren echt lekker simpel.
  • Webflow host de website voor je en zorgt ervoor dat je site altijd blijft draaien en snel is. De totale cost of ownership ten opzichte van een zelf gehoste en onderhouden oplossing kan daardoor lager uitvallen.
  • Sinds november 2023 is na lang wachten Localization, ofwel meertaligheid, goed ondersteund binnen Webflow. Het is wel wat prijzig ($29 per taal per maand).

Snelheid en flexibiliteit zijn key bij Webflow. Met een simpel ontwerp en standaard functionaliteiten kun je razendsnel een basis leggen voor een site die toch uniek aanvoelt. Jij kan dan kun je heel snel schakelen én layout invoeren die echt uniek is, en dat is wat we bij Slik nogal belangrijk vinden.

De nadelen van Webflow

  • Het is dan wel no-code, maar zonder kennis van code kun je eigenlijk geen goede site in Webflow maken. Je kan Webflow zien als een hulpstuk voor het coderen van je styling (CSS). Maar zonder CSS-kennis zijn de opties overweldigend en zal het lastig zijn om een robuuste website bouwen.
  • Webflow is een Amerikaanse partij, waardoor je scherp moet zijn op het verzamelen van persoonsgegevens via de site en te voldoen aan de AVG. Cookiebanners kunnen prima geplaatst worden, maar kijk uit met het uitvragen van persoonsgegevens in formulieren zonder melding te maken dat de gegevens buiten de EU worden verwerkt.
  • Voor een eenvoudige website is de hosting best prijzig, en de prijzen zijn de laatste jaren snel gestegen. Dat is eventueel op te lossen door de code te downloaden en bij een goedkope host onder te brengen.
  • Pagina’s die je aan databases hangt hebben een strikte structuur: als bijvoorbeeld een blogpagina een titel, een afbeelding, een tekst en een formulier heeft, dan kun je niet op een volgende blog het formulier omhoog zetten. Dit maakt dat je bijvoorbeeld als beheerder geen mooie landing pages kunt maken in het CMS, daar zul je een specialist voor moeten inschakelen, of toch moeten kiezen voor een platform als Wordpress.

Conclusie

Webflow is aan de ene kant een droom voor gebruikers die snel en zonder veel code een website willen opzetten. We zien vooral beperkingen als je eisen hebt aan flexibiliteit, of als je complexe integraties wilt maken - noem een ticketing systeem, of het koppelen van een CRM. Als je voor een unieke vormgeving gaat en je website functioneel niet te ingewikkeld is, dan is Webflow een uitstekende keuze.

Walter Avatar

Als online marketeer bij Slik, draagt Annica bij aan de verantwoordelijkheid voor het inspireren en stimuleren van jouw organisatie. Annica is een creatieve sparringpartner die zich inzet voor unieke content, effectief gebruik van social media en het optimaliseren van je organische vindbaarheid.