Janneke Avatar

Hoe trek jij bezoekers de diepte van je website in?

Jij staat aan de top van de gratis zoekresultaten. Je social mediacampagnes knallen als de beste en het aantal wegen naar je website is groter dan het aantal wegen naar Rome. Het gevolg: de deur van je website staat wagenwijd open en het bezoekersaantal schiet omhoog. Dat is mooi! Maar wat nu?Hoe houd je bezoekers vast? Hoe verander jij je bezoekers in geïnteresseerde bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de diepliggende inhoud van je website? Kortom: hoe trek jij bezoekers de diepte van je website in?

De ‘Welcome Blurb’

Alles draait om de eerste indruk. Steve Krug beschrijft in zijn boek ‘Don’t make me think’ de belangrijke ‘Welcome Blurb’. Dit is een korte en krachtige tekst die ervoor zorgt dat de bezoeker in één oogopslag weet op wat voor website hij terecht is gekomen. Maar hoe schrijf jij nu zo’n sterke Welcome Blurb? Steve Krug heeft de gouden tip: geef kort en krachtig antwoord op de volgende vier vragen:

  • Wie bent jij?
  • Wat doe jij?
  • Wat heb jij te bieden?
  • Waarom is deze website beter dan 'die andere'?

Oké, we beantwoorden de vragen van Steve Krug in een sterke Welcome Blurb. Bezoekers begrijpen nu in één oogopslag wat we doen. Maar trekt het mijn bezoekers nu ook de diepte van mijn website in? Daar hebben we nog geen antwoord op. Veel websites geven een redelijk tot goed antwoord op bovenstaande vragen, maar slagen er nog steeds niet in de bezoeker te interesseren. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je bezoeker op het puntje van zijn stoel gaat zitten en direct met je mee duikt? Ik heb drie tips voor jou:

1. Zorg voor overzicht

Voorkom dat je homepage een jungle wordt. Hou het overzichtelijk. Een belangrijk deel van je bezoekers heeft geen idee van wat jij doet, geen besef van wat er allemaal te vinden is op je website. Verplaats je in deze bezoeker en doe net alsof jij verdwaald bent. Hou het ontwerp daarom rustig en clean. Dat geeft je bezoeker een gevoel van controle en voorkomt dat de bezoeker gefrustreerd raakt. Laat hem niet zoeken naar wat jij doet. Gebruik één of hooguit twee focuspunten die het oog van de bezoeker naar zich toe trekt. Een enorm portfolio-item, een fantastische aanbieding of een grote, opvallende tagline van maximaal tien woorden.

Website uiterlijk van Strack

Strack doet haar naam eer aan. De strak- en cleanheid spatten van je scherm. Helder en overzichtelijk. Een korte en overtuigende introductie tekst en direct de focus op het meest overtuigende aspect voor een reclamebureau: het portfolio.

Website uiterlijk van Alcone

Clean werkt vaak goed, maar pas op dat het niet té clean wordt. Zo moet het dus niet. Wie is Alcone? Wat doet Alcone? Waarom is Alcone beter dan concurrenten? Geen idee. Een leuke slogan, dat wel. Maar nodigt dit uit om verder te kijken? Word ik de diepte ingetrokken? Nee. Verderop de website vind ik genoeg interessante punten om te blijven, maar dat is vaak al te laat. De meeste bezoekers zijn daar niet geduldig of nieuwsgierig genoeg voor.

2. Geef een duidelijk startpunt aan

Heb je de eerste tip goed verwerkt op je website? Jouw bezoekers hebben de belangrijkste boodschap begrepen. Ze weten nu wat jij doet, wie je bent en kunnen zelf beslissen of ze hebben gevonden waar ze naar op zoek waren. Is het antwoord nee? Geen paniek, dat betekent dat deze bezoeker geen potentiële afnemer is. Is het antwoord ja? Mooi, dit is je kans! Iemand die al een paar stappen in een bepaalde richting heeft gezet, loopt niet zo snel meer terug om ergens anders te zoeken. Neem de bezoeker dus bij de hand en begeleid hem door de website. De bezoeker heeft zelf geen zin om te zoeken en hij wil in een paar eenvoudige stappen het gevoel krijgen dat hij alles heeft gezien.

Maar hoe doe je dat? Geef een duidelijk startpunt aan en wijs de weg! Dit kan je natuurlijk doen met de focus punten waar ik het eerder in dit artikel over had. Je kan ook een verhaal vertellen. Hoe? Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld van reclamebureau Locomotive:

Een boek met de letters woorden tijd voor een verhaal

Of op de homepage van de PvdA. De PvdA confronteert je direct met hun standpunten:

Website van PVDA met een mededeling over hun standpunten

3. Val op met een onderscheidende uitstraling

Maak het leuk en interessant. Val op, spring eruit en verleidt je bezoekers met digitale aantrekkelijkheid. Uiteraard draait niet alles om de buitenkant, maar wat betreft een eerste indruk kan je er beter voor zorgen dat je een sterke, met emotie beladen, identiteit uitstraalt. Laat daarbij zien wat jij doet en leg de nadruk op wat je kan. Met alleen woorden kan ik mijn punt niet volledig duidelijk maken. En aangezien één beeld meer zegt dan duizend woorden, geef ik je onderstaand voorbeeld van MailChimp:

Mailchimp website met illustratie van aap in postbode outfit en de woorden easy email newsletters

Helder en overtuigend. Prikkelend en uitnodigend. Maar vooral onderscheidend. Mailchimp heeft ook nog eens een sterk logo, een duidelijke in het oog springende tagline, een uitleg van de USP’s, een goede reden om het uit te proberen en een sterke call-to-action. Watch and learn, want zo moet het!

Probeer maar!

Veel websites houden zich aan ‘de regels’ die Steve Krug ooit opstelde voor het maken van een goede en snelle eerste indruk. Dit is vaak niet genoeg. Uit usabilityonderzoeken en cijfers van Google Analytics blijkt dat veel bezoekers om vaak onverklaarbare redenen een website binnen no-time weer verlaten. Bovenstaande tips helpen je om meer bezoekers de diepte van jouw website in te trekken. Ga ermee aan de slag en gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om te testen hoe de impact is van de veranderingen die je hebt aangebracht. Probeer maar, je zal zien dat het werkt!

Janneke Avatar

De online wereld beter maken. Dat is de passie van Janneke. Enthousiast, creatief en doordacht. Als webconsultant werkt ze graag mee aan het ontwikkelen van websites en webapplicaties die er supermooi uitzien, vooral lekker werken en ons leven nét iets makkelijker maken.