
Hoe trekt u bezoekers de diepte van uw website in?
U staat aan de top van de gratis zoekresultaten. Uw social mediacampagnes knallen als de beste en het aantal wegen naar uw website is groter dan het aantal wegen naar Rome. Het gevolg: de deur van uw website staat wagenwijd open en het bezoekersaantal schiet omhoog. Dat is mooi! Maar wat nu?Hoe houdt u bezoekers vast? Hoe verandert u uw bezoekers in geïnteresseerde bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de diepliggende inhoud van uw website? Kortom: hoe trekt u uw bezoekers de diepte van uw website in?
De ‘Welcome Blurb’
Alles draait om de eerste indruk. Steve Krug beschrijft in zijn boek ‘Don’t make me think’ de belangrijke ‘Welcome Blurb’. Dit is een korte en krachtige tekst die ervoor zorgt dat de bezoeker in één oogopslag weet op wat voor website hij terecht is gekomen. Maar hoe schrijft u nu zo’n sterke Welcome Blurb? Steve Krug heeft de gouden tip: geef kort en krachtig antwoord op de volgende vier vragen:
- Wie bent u?
- Wat doet u?
- Wat heeft u te bieden?
- Waarom is deze website beter dan 'die andere'?
Oké, we beantwoorden de vragen van Steve Krug in een sterke Welcome Blurb. Bezoekers begrijpen nu in één oogopslag wat we doen. Maar trekt het mijn bezoekers nu ook de diepte van mijn website in? Daar hebben we nog geen antwoord op. Veel websites geven een redelijk tot goed antwoord op bovenstaande vragen, maar slagen er nog steeds niet in de bezoeker te interesseren. Hoe doet u dat? Hoe zorgt u ervoor dat uw bezoeker op het puntje van zijn stoel gaat zitten en direct met u mee duikt? Ik heb drie tips voor u:
1. Zorg voor overzicht
Voorkom dat uw homepage een jungle wordt. Hou het overzichtelijk. Een belangrijk deel van uw bezoekers heeft geen idee van wat u doet, geen besef van wat er allemaal te vinden is op uw website. Verplaats u in deze bezoeker en doe net alsof u verdwaald bent. Hou het ontwerp daarom rustig en clean. Dat geeft uw bezoeker een gevoel van controle en voorkomt dat hij gefrustreerd raakt. Laat hem niet zoeken naar wat u doet. Gebruik één of hooguit twee focuspunten die het oog van de bezoeker naar zich toe trekt. Een enorm portfolio-item, een fantastische aanbieding of een grote, opvallende tagline van maximaal tien woorden.

Strack doet haar naam eer aan. De strak- en cleanheid spatten van uw scherm. Helder en overzichtelijk. Een korte en overtuigende introductie tekst en direct de focus op het meest overtuigende aspect voor een reclamebureau: het portfolio.

Clean werkt vaak goed, maar pas op dat het niet té clean wordt. Zo moet het dus niet. Wie is Alcone? Wat doet Alcone? Waarom is Alcone beter dan concurrenten? Geen idee. Een leuke slogan, dat wel. Maar nodigt dit uit om verder te kijken? Word ik de diepte ingetrokken? Nee. Verderop de website vind ik genoeg interessante punten om te blijven, maar dat is vaak al te laat. De meeste bezoekers zijn daar niet geduldig of nieuwsgierig genoeg voor.
2. Geef een duidelijk startpunt aan
Heeft u de eerste tip goed verwerkt op uw website? Uw bezoekers hebben de belangrijkste boodschap begrepen. Ze weten nu wat u doet, wie u bent en kunnen zelf beslissen of ze hebben gevonden waar ze naar op zoek waren. Is het antwoord nee? Geen paniek, dat betekent dat deze bezoeker geen potentiële afnemer is. Is het antwoord ja? Mooi, dit is uw kans! Iemand die al een paar stappen in een bepaalde richting heeft gezet, loopt niet zo snel meer terug om ergens anders te zoeken. Neem de bezoeker dus bij de hand en begeleid hem door de website. De bezoeker heeft zelf geen zin om te zoeken en hij wil in een paar eenvoudige stappen het gevoel krijgen dat hij alles heeft gezien.
Maar hoe doet u dat? Geef een duidelijk startpunt aan en wijs de weg! Dit kunt u natuurlijk doen met de focus punten waar ik het eerder in dit artikel over had. U kunt ook een verhaal vertellen. Hoe? Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld van reclamebureau Locomotive:

Of op de homepage van de PvdA. De PvdA confronteert u direct met hun standpunten:

3. Val op met een onderscheidende uitstraling
Maak het leuk en interessant. Val op, spring eruit en verleidt uw bezoekers met digitale aantrekkelijkheid. Uiteraard draait niet alles om de buitenkant, maar wat betreft een eerste indruk kunt u er beter voor zorgen dat u een sterke, met emotie beladen, identiteit uitstraalt. Laat daarbij zien wat u doet en leg de nadruk op wat u kunt. Met alleen woorden kan ik mijn punt niet volledig duidelijk maken. En aangezien één beeld meer zegt dan duizend woorden, geef ik u onderstaand voorbeeld van MailChimp:

Helder en overtuigend. Prikkelend en uitnodigend. Maar vooral onderscheidend. Mailchimp heeft ook nog eens een sterk logo, een duidelijke in het oog springende tagline, een uitleg van de USP’s, een goede reden om het uit te proberen en een sterke call-to-action. Watch and learn, want zo moet het!
Probeer maar!
Veel websites houden zich aan ‘de regels’ die Steve Krug ooit opstelde voor het maken van een goede en snelle eerste indruk. Dit is vaak niet genoeg. Uit usabilityonderzoeken en cijfers van Google Analytics blijkt dat veel bezoekers om vaak onverklaarbare redenen een website binnen no-time weer verlaten. Bovenstaande tips helpen u om meer bezoekers de diepte van uw website in te trekken. Ga ermee aan de slag en gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om te testen hoe de impact is van de veranderingen die u hebt aangebracht. Probeer maar, u zult zien dat het werkt!