
Een inclusieve digitale wereld met de EAA - European Accessibility Act 2025
We leven inmiddels in 2025, dus mag het wel vanzelfsprekend zijn dat websites voor iedereen toegankelijk zijn.
Maar…zo vanzelfsprekend is dat nog niet.
Ruim 4,5 miljoen mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking in Nederland kunnen niet goed meedoen in de digitale samenleving. Iedereen moet, ongeacht hun fysieke of mentale capaciteiten, de informatie en diensten online kunnen gebruiken en begrijpen.
Om deze reden wordt vanaf 28 juni 2025 de European Accessibility Act (EAA) verplicht voor meerdere sectoren. Dat betekent werk aan de winkel als je een website hebt. In dit artikel lees je er meer over.
Richtlijnen voor toegankelijkheid
Voor (semi-)overheidswebsites zijn de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) van W3C in verschillende gradaties (A, AA en AAA) en verschillende versies niet onbekend en zelfs verplicht. Vanaf 28 juni 2025 worden meer sectoren verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. Dan wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. De EAA bouwt voort op de WCAG-richtlijnen.
European Accessibility Act 2025
De EAA verplicht bedrijven om hun digitale platforms toegankelijk te maken voor mensen met een visuele, auditieve, motorische of andere beperking. Dit geldt niet alleen voor websites, maar ook voor mobiele apps, streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland, e-commerceplatforms, e-books en andere digitale diensten. Klik hier voor een complete lijst.
De EAA geldt voor:
- overheidsorganisaties
- organisaties die meer dan 50% subsidie ontvangen of door de overheid worden bestuurd;
- commerciële organisaties die producten of diensten leveren aan de overheid; en
- commerciële organisaties die essentiële diensten of producten of financiële diensten leveren aan consumenten.
Als we het hebben over websites brengt zo’n verplichting ook voordelen met zich mee. Je digitale platform wordt namelijk inclusiever, gebruiksvriendelijker en makkelijker vindbaar.
Stap voor stap digitaal toegankelijk
-
Beoordeel je website
Kijk naar de toegankelijkheid van de huidige content, navigatie en interactie-elementen. Tools zoals WAVE Web Accessibility evaluation tool of Axe Accessibility testing tool kunnen hierbij helpen. Je zal zien dat hier veel technische verbeteringen naar voren komen. Een expert inschakelen voor een grondige audit is geen overbodige luxe. -
Implementeer WCAG-richtlijnen
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) vormen de basis voor digitale toegankelijkheid. En dus ook voor de EEA. De richtlijnen bestaan uit vier principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Binnen deze principes zijn er 13 richtlijnen en 78 succescriteria.
Zorg ervoor dat je website voldoet aan de drie niveaus van de WCAG-richtlijnen (A, AA, AAA), met de nadruk op niveau AA, omdat dit de minimale vereiste is voor de meeste bedrijven. Dat is nogal wat. Lees meer via ons blog: holistische benadering van digitale toegankelijkheid. -
Werk samen met experts
Dat klinkt als een ‘wij van WC-Eend’, maar in dit geval is het echt nodig. Je zal zelf tijd moeten besteden aan het (belangrijke) redactionele deel van toegankelijkheid, maar je hebt experts nodig die je helpen met de techniek en kunnen adviseren over hoe heet de soep gegeten wordt.
Digitale toegankelijkheid is namelijk niet alleen maar een voorleesbutton op je site plaatsen (sterker nog, dat is helemaal niet verplicht). Het is onderdeel van een groter geheel. Het bouwen van een toegankelijke website is een verantwoordelijkheid die ontwikkelaars, ontwerpers en bedrijven serieus moeten nemen. -
Gebruikersonderzoek
Test je website met echte gebruikers. Gebruikers die een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking hebben. Zij gebruiken allerlei tools om hun weg te vinden via jouw website. Van screenreaders (voorleessoftware) tot vergrotingssoftware, van ondertiteling en transcripties tot spraakherkenningssoftware en van eye-tracking technologie tot leeshulpmiddelen.
Door je digitale platforms toegankelijk te maken bied je niet alleen een betere gebruikerservaring voor iedereen, maar voorkom je ook juridische risico's en vergroot je de vindbaarheid van je website.
Toegankelijk blijven
Digitale toegankelijkheid is geen eenmalige klus. Het is een continu proces waarin je steeds bijstuurt en optimaliseert. Teksten, afbeeldingen, video’s die je bijvoorbeeld later toevoegt moeten nog steeds voldoen aan de richtlijnen. Het is belangrijk om voortdurend te controleren of je platforms voldoen aan de nieuwste richtlijnen en om wijzigingen door te voeren wanneer nodig.
Wacht dus niet tot juni 2025, maar zet vandaag al de eerste stap. Begin met een check van je website, betrek experts waar nodig en zorg ervoor dat iedereen moeiteloos gebruik kan maken van jouw digitale platform. Want een toegankelijke website is niet alleen verplicht, maar vooral een kans om meer mensen te bereiken én een betere gebruikerservaring te bieden.