Avatar van Janneke

De 8 gratis lettertypes die je nog niet zat bent

Gratis webfonts, lekker makkelijk: je probeert en installeert ‘m zo, en het geeft toch iets unieks. Of, nou ja: tenzij iedereen hetzelfde doet. Daar houden we niet van bij Slik, want wij zijn een bureau voor bijzondere dingen™. Daarom hier wat lettertypes waar je niet mee doodgegooid wordt.

Ontwerpers hebben hun designer secrets. Niet doorvertellen hoor, maar op The Noun Project vind je 2 miljoen iconen, op Unsplash miljoenen supermooie foto’s, en op Google Webfonts vind je 992 lettertypes. Allemaal helemaal gratis.

Stiekem bepalen deze superspreaders voor een groot deel hoe het internet er uit ziet. Waar je bij Unsplash in de begindagen nog helemaal de blits kon maken met mockups vol prachtig origineel fotomateriaal, nu kun je zo langzamerhand al die net iets te abstracte fotografie met overdreven scherptediepte wel uittekenen.

Top voor nop till you drop

Dat geldt ook wel voor online lettertypes, of webfonts. Tot een jaar of 10 geleden had je de keuze uit, even tellen, zes lettertypes die iedereen wel op z’n computer had (Arial, Times New Roman, Courier, Verdana, Tahoma, en natuurlijk Comic Sans). Nu stuur je ieder lettertype gewoon mee met een webpagina. Terwijl Typekit en FontFont prachtige, maar prijzige lettertypes distribueren, werd Google snel dé speler waar je fantastische webfonts kunt krijgen voor nop.

Maar ook die webfonts werden afgelikte boterhammen. Museo, Open Sans, Raleway, Montserrat: het zijn hits. Zoals Ice Ice Baby een hit is.

Tijd om verder te kijken? Neen. Tijd om dieper te graven! Wij vonden een vijftal fonts die lekker leesbaar zijn, gratis in gebruik, én niet doodgetrapt zijn door miljoenen websurfers. Komen ze, in willekeurig volgorde van schoonheid, voorzien van voorbeelden en links, tot je dienst:

1. Archivo

Archivo lettertype
Zoek je iets stoers, een 'bold' uitstraling, maar wil je toch dat proffesionele karakter behouden? Archivo heeft het allemaal in zich. Tip: gebruik deze voor koppen.

2. Inter

Inter lettertype
Het immens populaire lettertype 'Roboto' is niet meer weg te denken, maar recent is er een nieuw alternatief geboren: 'Inter'. Inter is speciaal ontworpen voor computer schermen. Het verschil met Roboto is dat Inter's karakters net wat breder in opzet zijn en hier en daar wat verfijnder ogen. Een waardig alternatief!

3. IBM Plex Sans

IBM Plex Sans lettertype
IBM Plex™ is speciaal ontwerpen om daarin IBM's visie en geschiedenis vast te leggen. Het is wereldwijd, veelzijdig en een genot om naar te kijken.

4. Sen

Sen lettertype
Sen doet wat denken aan de klassieke lettertypes zoals: Avenir of Futura. Uniek, bescheiden en gemakkelijk om te lezen.

5. Yeseva One

Yeseva One lettertype
Sierlijk, verfijnd en speels. Yeseva One heeft zoveel karakter in zich. De maker van het lettertype schreef: "I think that this is the only type in the world with such a feminine essence".

6. Eczar

Eczar lettertype
Eczar heeft met zijn gotische stijl iets historisch, tegelijkertijd is het met zijn excentrieke vormen en rondingen ook goed inzetbaar voor een artistieke compositie.

7. Indie Flower

Indie Flower lettertype
Indie Flower is prachtig te gebruiken voor dé subtiele toevoeging. Het maakt vrolijk en kan zorgen voor meer levendigheid naast alle strakke lettertypes.

8. Barlow

Barlow lettertype
Barlow heeft wat weg van het beroemde 'Din' font. De subtiele rondingen maken dit lettertype net wat vriendelijker, zonder dat het zijn kracht verliest. Inzetbaar voor zowel koppen als broodtekst.
Avatar van Timon

Als lead designer binnen ons team heeft Timon interesse in het volledige spectrum van offline design tot en met frontend development. Dat praat lekker makkelijk met de rest van het team! Timon zijn oplossingen zijn altijd bloedmooi, modieus én functioneel.